Enllaç

Amb aquest Post iniciem un recorregut per les microcerveseries de la zona Penedés (Alt, Baix Penedès i Garraf).

La primera microcerveseria que visitem és Bripau a Sant Pere de Riudebitlles. Una petita micro formada per tres socis i amics;  Pau, Enric i Brian.

Bripaucover

Picant pedra

Com ja es habitual en el panorma de la cervesa artesana tot comença amb un homebrewer que va guanyant experiència i acaba llençant-se de cap al negoci cerveser. En Brian va elaborar la seva primera cervesa tot gra fa 5 anys. Un any després es trasllada a Sant Pere de Riudebitlles, on també trasllada la seva afició per la cervesa. L’obrador homebrewer es va fent gran i després de treballar un temps a Hops&Barley, un brewpub de Berlin finalment el 2014, en Brian, junt amb els seus dos socis inauguren  Bripau, en un local de Sant Pere, on els tres socis hi han dedicat moltes hores per tenir-ho tot a punt. Des de enrajolar el terra ells mateixos, fins a redactar informes i solucionar totes les traves tècniques i burocràtiques que s’han anat trobant. En Pau es converteix a hores lliures en el comercial que distribueix el producte per la gran capital Catalana i dona suport administratiu a en Brian i en l’Enric, des de San Francisco (EUA) s’encarrega del disseny. Vaja la dura feina de iniciar un projecte des de zero.

En aquesta visita vaig poder percebre molt clarament  l’empenta i el sacrifici que fan un grup d’emprenedor joves, en uns moments per a tots molt difícils i que veuen en aquest negoci una forma de vida i un recurs per poder tenir un futur digne fent el que els apassiona.

L’Obrador, el producte i la zona

Sant Pere de Riudebitlles es troba en la zona interior del Penedès, on acomiadem de la vall que queda entre el massís litoral i prelitoral i comencem a pujar per els turons d’aquest últim. El dia que vàrem fer la visita ens trobàvem en els últims dies de la verema 2015 i mentre ens enfilàvem pel mig de les vinyes es podia veure la frenètica activitat dels veremadors per acabar la feina abans de que fes acte de presencia la pluja

L’obrador es petit, amb un bon equip, sense sofisticacions molt manual, però que els hi dona flexibilitat i capaç de fer lots de fins a 800 litres, per als profans: això no es molt però no està gens malament. Ens comenta en Brian que això li permet fer tant les seves tres cerveses principals, com seguir amb el joc de homebrewer i elaborar algun lot puntual per algun esdeveniment o provar un nou estil. Com va fer per el Birrafranca. Com es habitual en el secor artesà la elaboració del producte es fa cuidant la IMG-20150929-WA0010 (1)qualitat tant de la matèria primera com del procés d’elaboració i distribuït de forma local per garantir el màxima frescor i qualitat del producte, sense filtrar ni afegir additius.

 

No se si en Brian va anar a viure a Sant Per buscant la seva aigua o va ser casualitat, que es el més probable. Però aquest poble es subministra d’un aqüífer que li dona a l’aigua un perfil mineral molt característic; és altament calcari, com la majoria d’aigües de la zona però també te un alt contingut en sulfats, aquí tenim el tret peculiar. Això la fa una bona aigua per elaborar cerveses altament llupolades.

Les Cerveses

Basant-se en el perfil mineral de l’aigua de Sant Pere, que es semblant a la famosa aigua de Burton-on-Trent, bressol de l’estil IPA, òbviament la primera cervesa que van elaborar va ser una APA, la versió americana de les IPA. Realment una sort, tenir un aigua semblant a la del llegendari poble angles on fa 200 anys van revolucionar el sector cerveser del moment amb la elaboració de cerveses altament llupolades, les IPA’s i disposar del llúpols americans que fa 30 anys van tornar a revolucionar el món de la cervesa reinventant les IPA’s angleses, creant les APA, American IPA etc… Feral, l’APA de Bripau, l’he trobat molt ben adaptada al paladar autòcton; integrant molt bé l’amargor i mantenint tota la potència aromàtica dels llúpols americans, fruites tropicals, cítrics préssec. La segona cervesa que van treure va ser una Porter. Estil angles predecessor de les famoses Stout irlandeses (Guiness). Intro es com han anomenat a la Porter. Te un bon cos, on predominen els aromes a cacau, cafè i maltes torrades deixant els aromes afruitats en segon pla, pero perfectament perceptibles. Com sempre el toc dolç d’aquest estil ajuda a integrar l’amargor del llúpol i les maltes torrades. Un magnific exemplar d’aquest estil redescobert pel moviment homebrewer americà. Finalment la seva últimaIMG-20150929-WA0006[1] creació és Ràfega, una Amber Ale, una altre estil fill del gran grup de les Pale Ale i que juntament amb les Porter/Stouts són els favorits d’aquests nois. Ràfega és una cervesa que combina els aromes a caramel, galeta i pa de la malta amb aromes cítrics i florals del llúpol. En boca cal destacar que tot i que és la més amarga de les tres cerveses que ens presenten, un cop més el saben combinar molt bé, en aquest cas amb el dolçor de les maltes fent que no sigui un amargor molest i fent de ràfega una cervesa molt bevible.

 

Us animem a visitar aquesta bonica zona del Penedès o no només s’elaboren grans vins i caves sinó que també podem trobar cervesa de qualitat! Per cert no us conformeu mb auest esrit i visitu vosaltres mateixos les instal·lacions de Bripau, de fet us o recomanem!

Fins a la próxima!