La Malta, primera part

Tots sabem que els ingredients de la cervesa són quatre: aigua, llevat, llúpol i malta. Però saps que es la malta…? i NO! la malta no es un tipus de cereal com el blat o l’ordi. Aquest és un error que comentem tots avans de que algú ens ho expliqui ven bé que és realment la malta.

En realitat tots els cereals es poden maltejar, per tant la malta es un cereal processat. Com que la malta més utilitzada per fer cervesa i per qualsevol altre us alimentari, es la d’ordi, moltes vegades en les etiquetes no es ho especifiquen i simplement ens diuen que porta “malta” en comptes de “malta d’ordi”, el que dona peu a que pensem que és un cereal mes.

En que consisteix el maltejat? doncs és un procés en el que es fa germinar el gra, mitjançant humitat i calor. Un cop el gra comença a germinar s’atura aquest procés torrant el gra.

Perquè es fa? Doncs al fer aquest procés de maltejat activem uns enzims de la planta que en el gra cru no són actius. Aquests seran imprescindibles per poder fer la cervesa més tard. Es tracta de la α i β amilasa, entre d’altres i són els encarregats de transformar el midó (la farina) del gra en sucres fermentables. Al torrar suaument el gra aturem la germinació i els enzims queden en stand-by, o sigui aturats però amb capacitat de tornar a treballar.

La malta ja es pot guardar en sacs i ser distribuïda als cervesers!!!

Curiositat L’arròs, un cereal bastant utilitzat per fer cervesa, però no ha sigut fins fa poc que s’ha maltejat i justament s’ha fet a casa nostra. Ho van fer conjuntament l’Institut de la Cervesa Artesana i els Arrosaires del Delta.

Anuncis

4 pensaments sobre “La Malta, primera part

  1. millbeerista, tens tota la raó, disculpa l’error.
    Per influència del castellà hi ha molta confusió. L’ordi en castellà se li diu “cebada” i la civada es la “avena” en castellà, que en català també es correcte utilizar. Per tant avena i civada són sinònims en català.
    Soposo que els cerveser elaboradors estem a costumats a fer comandes de maltes a distribuïdors on es sol utilizar l’anglès o el castellà i això pot acabar creant confusions com aquesta.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s